Tuesday, March 19, 2013

Ενημέρωση από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ελληνικής κοινότητας

Τέσσερα μέλη της Πρωτοβουλίας συμμετείχαν την Κυριακή 17 Μαρτίου στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών.

Κατήγγειλαν τις τρομερές ανακρίβειες που διαχέονται στον ελληνικό τύπο από τον απερχόμενο πρόεδρο, και ξεκαθάρισαν ότι για την Πρωτοβουλία η πληροφόρηση και βοήθεια προς τους νέους μετανάστες πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα  της ελληνικής κοινότητας.  Είπαν επίσης ότι η ελληνική κοινότητα πρέπει να γίνει μοχλός για τον ενωμένο αγώνα του βελγικού, ελληνικού και όλων των ευρωπαϊκών λαών ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας που επιβάλουν οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

Καταψήφισαν τον απολογισμό του απερχόμενου ΔΣ καθότι οι δράσεις του δεν είχαν ως κύριο στόχο την επαφή με τους μετανάστες, ιδίως τους νέους, που συρρέουν στις Βρυξέλλες, και τη σύνδεσή τους με τη βελγική κοινωνία και τα συνδικάτα, την ενημέρωση για τα δικαιώματά τους κλπ, αλλά ήταν ως επί το πλείστον εορταστικές εκδηλώσεις που ουδεμία σχέση είχαν με τα προβλήματα των μεταναστών στις Βρυξέλλες και την αντίσταση στις πολιτικές λιτότητας και στις περικοπές που επηρεάζουν και τα ελληνόφωνα σχολεία στο Βέλγιο. Επίσης, με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα έσοδα - έξοδα δεν υπήρξε σαφής εικόνα για το ποιές ακριβώς ήταν οι πηγές των εσόδων, καθώς τα νούμερα ήταν συγκεντρωτικά. Επίσης, στον απολογισμό περιέχονταν δράσεις για τις οποίες ουδέποτε είχε ενημερωθεί ο ιστότοπος και άλλα εργαλεία επικοινωνίας της Κοινότητας, όπως η ενημερωτική εκδήλωση για Έλληνες σχετικά με το CPAS στις 13 Αυγούστου! Ζητήθηκε επίσης απο τα μέλη της Πρωτοβουλίας να δημοσιεύονται εγκαίρως στον ιστότοπο της Κοινότητας όλες οι ημερήσιες διατάξεις των συνεδριάσεων του ΔΣ.

Μαζί με τoν εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής που πρότεινε η "Δημοκρατική Πρωτοπορία" που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Η πρωτοβουλία κατέθεσε δικό της ψήφισμα στα πρακτικά για το ίδιο θέμα, το οποίο όμως δεν έθεσε σε ψήφιση, ωστέ να μη διασπαστούν οι αντιφασιστικές ψήφοι. Μέλη των παρατάξεων που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προέβαλαν διάφορες δικαιολογίες όπως το ότι "αφού είναι εκλεγμένη έχει και η ΧΑ δικαίωμα να ανοίξει γραφεία στις Βρυξέλλες", για να μην υπερψηφίσουν το κείμενο.

Η πρωτοβουλία με τις τέσσερις μόλις ψήφους της κέρδισε την ψηφοφορία ενάντια στην αύξηση της ετήσιας συνδρομής της Κοινότητας από 5 σε 12 ευρώ (4 ψήφοι κατά - 3 υπέρ). Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ψήφισαν λευκό. Ο τελευταίος συνδυασμός, που είχε και την απόλυτη πλειοψηφία στη συνέλευση αυτή, άλλαξε την ημερομηνία των εκλογών από 14 σε 21 Απρίλη για να μην πέσουν πάνω στο συνέδριο του ΚΚΕ.

Πέρασε επίσης "ψήφισμα για τα προβλήματα των νέων μεταναστών" στο οποίο η Πρωτοβουλία ψήφισε λευκό. Ενω συμφωνεί με τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από το ελληνικό κράτος για την εκμάθηση των εθνικών γλωσσών του Βελγίου, για συμβουλευτική βοήθεια στους μετανάστες και για τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων στο Βέλγιο, διαφωνεί στο ότι είναι αδιάφορο το αν υπάρχει χρέος ή μνημόνιο στον καπιταλισμό. Ένα από τα πράγματα που μοιράζονται τα μέλη της Πρωτοβουλίας είναι το όραμα μια κοινωνίας δικαιότερης από τον καπιταλισμό. Δεν υποτιμάμε τη σφοδρότητα της κρίσης για το ίδιο το κεφάλαιο, ούτε όμως και τη λύσσα με την οποία θέλει να τη μετακυλύσει στους λαούς. H πάλη για την κατάργηση των μνημονίων και τη διαγραφή του χρέους είναι ο μόνος δρόμος ώστε να βαδίσουμε προς μια τέτοια κοινωνία στην Ελλάδα, το Βέλγιο και όλη την Ευρώπη. Ο αγώνας αυτός ριζοσπαστικοποιεί μεγάλες μερίδες των εργαζομένων που κινητοποιούνται.

Όσον αφορά τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους στο Βέλγιο αυτό είναι κάτι που η Πρωτοβουλία έχει προωθήσει πολύ πιο χειροπιαστά και ενατικά από οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό της ελληνικής κοινότητας (κατάληψη τρόικας, συμμετοχή σε εκδήλωση με συνδικαλιστές, συμμετοχή στην πορεία 21/2, εκδήλωση CSC, τουρνέ καταστρόικα, εκδήλωση για χαλυβουργούς κα.).

Ραντεβού στη συνέλευσή μας στις 21/3 όπου θα συνδιαμορφώσουμε τις προτεραιότητες μας για την Κοινότητα.

Η Πρωτοβουλία είναι η μόνη συλλογικότητα που προσπαθεί να εκπροσωπηθεί στην Κοινότητα, στην οποία οι αποφάσεις για τις πραξεις της παίρνονται αποκλειστικά και μόνο από τη συνέλευση των μελών της.

No comments:

Post a Comment