Monday, January 27, 2014

Οι εξελίξεις στις ακροάσεις των Ελλήνων Υπουργών στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου



Θρίαμβος για το γράμμα μας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελευθεριών της Ευρωβουλής (LIBE), την Τρίτη 21 Ιανουαρίου! Ερωτήσεις με ρητή αναφορά σε αυτό έγιναν από την Marie-Christine Vergiat  εκ μέρους της GUE/NGL, από το Βρετανό εργατικό Michael Cashman κι από την αντιπρόεδρο της ευρω-ομάδας των Φιλελεύθερων Sarah Ludford. H πρώτη ομιλήτρια στήριξε το αίτημα να συνταχθεί κοινοβουλευτική αναφορά που να διερευνά αν τα θεμελιώδη δικαιώματα γίνονται πλέον σεβαστά στην Ελλάδα. Ο Νίκος Χρυσόγελος των Πράσινων έκανε ερώτηση σχετικά με την ατιμημωρησία των φασιστικών επιθέσεων. 
Ο Νίκος Δένδιας δε τόλμησε να εμφανιστεί ενώπιων της επιτροπής και τις ερωτήσεις προσπάθησαν να απαντήσουν ο υπουργός εσωτερικών Μιχελάκης κι ο υπουργός Δικαιοσύνης Αθανασίου. Την κυβέρνηση προσπάθησε επίσης να υπερασπιστεί με μισόλογα περί "μονομέρειας" ο Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε ακόμη, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, εδώ.

***

Οι ευρωβουλευτές Νικος Χρυσόγελος (Πράσινοι) και Γ. Τούσσας (ΚΚΕ) εξέθεσαν την καταστροφική κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής (ENVI) στις 22 Γενάρη: 1,8 δισ. μείωση δαπανών (-32%), 3 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, 1 εκατομμύριο χωρίς καμία πρόσβαση στην υγεία, κλείσιμο πέντε μεγάλων νοσοκομείων, πολλά νησιά έχουν μείνει χωρίς ιατρεία, ο δημόσιος εμβολιασμός είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα πολλοί να καταφεύγουν στον ακριβό ιδιωτικό εμβολιασμό. Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης αμφισβήτησε το στοιχείο των τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων, το οποίο όμως δεν αποτελεί παρά συντηρητική εκτίμηση του προέδρου του ελληνικού δημοσίου οργανισμού ασφάλισης (ΕΟΠΠΥ). Είπε ακόμα ότι «όποιος πάει στο νοσοκομείο τον περιθάλπουμε» κρύβοντας ότι επί μήνες προσπαθούσε να επιβάλει εισιτήριο 25 ευρώ στα νοσοκομείο, ένα μέτρο που έχει προς το παρόν αποφευχθεί μόνο χάρη στους αγώνες των γιατρών. 

Ο Ν. Χρυσόγελος έθεσε επίσης το θέμα του αυξανόμενου αποκλεισμού των μεταναστών από την υγεία με βάση το σλόγκαν «φέρνουν αρρώστιες». Ο Γεωργιάδης είπε ότι «είναι αλήθεια ότι φέρνουν αρρώστιες κι ότι αν δε το παραδεχτούμε βοηθάμε τους ακροδεξιούς» κι ότι η κυβέρνηση παρέχει υπηρεσίες υγείας στους μετανάστες. Πρόκειται για χονδροειδές ψέμα αφού μετανάστες πρέπει συχνά να πληρώνουν 40 και 50 ευρώ για να μπαίνουν σε νοσοκομεία. Φυσικά, απέφυγε να υπενθυμίσει στους ευρωβουλευτές ότι ο ίδιος άνηκε σε ακροδεξιό κόμμα πριν από λίγα χρόνια κι έχει πλήθος ρατσιστικών δηλώσεων στο ενεργητικό του. 



Η Βρετανίδα ευρωβουλευτίνα των Συντηρητικών Μ. Γιαννακουδάκης είπε ότι οι Λονδρέζοι είναι τυχεροί που έχουν τόσους πολλούς καλούς ‘Έλληνες γιατρούς αλλά τον ρώτησε κατά πόσο η φυγή όλων αυτών των ανθρώπων είναι πρόβλημα για την Ελλάδα. Ο Γεωργιάδης απάντησε ότι δεν είναι γιατί «οι γιατροί περισσεύουν στην Ελλάδα κι ότι για να δουλεύουν όλοι θα έπρεπε να’ναι όλοι οι Έλληνες άρρωστοι» κι ότι η «κινητικότητα» είναι καλή («Η μετανάστευσις είναι ευλογίαν διά τον τόπον» έλεγαν κάποτε). Σε ερώτηση άλλου βουλευτή από βαλκανική χώρα αναγκάστηκε όμως να κάνει την ακριβώς αντίθετη δήλωση μετά από λίγα λεπτά, λέγοντας ότι είναι αρνητικό ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει όλους αυτούς τους ανθρώπους κι αυτοί φεύγουν. Ο Γεωργιάδης ενημέρωσε επίσης τους Ευρωβουλευτές ότι η Ελλάδα έχει ευνοηθεί από την κλιματική αλλαγή!

***



Στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων (ECON) στις 23 Γενάρη, ο Στουρνάρας δέχτηκε άγρια επίθεση από όσες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες δεν έχουν κόμμα στην ελληνική κυβέρνηση: από όλους δηλαδή εκτός από το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο Νίκος Χουντής υπενθύμισε ότι η μιζέρια του ελληνικού λαού έχει επέλθει αποκλειστικά και μόνο για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι Πράσινοι είπαν ότι το πρόγραμμα των Μνημονίων «δεν πάει πουθενά» και οι Φιλελεύθεροι του ‘παν ότι “κάτι πρέπει να κάνει με την ανεργία” (sic). 

Στην επιτροπή εργασιακών θεμάτων (EMPL), η πρόερδος της Prevenche Berès θύμισε, όμως, τις καταδίκες της Ελλάδας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας (ILO) για παραβίαση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων κι ότι ο κοινωνικός διάλογος είναι «σε κακή κατάσταση». Ο υπουργός Βρούτσης είπε ότι «η κοινωνική κατάσταση εξομαλύνεται»(!!) κι ότι είναι προτεραιότητά τους ο «κοινωνικός διάλογος»! Τι κι αν στην Ελλάδα τον κατήργησαν με το τρίτο μνημόνιο το Νοέμβριο του 2012. Δεν παρέλειψε επίσης να πει ότι θέλει να κόψει κατά 5% ακόμα τον έμμεσο μισθό (συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ασφάλιση υγείας κλπ.).

No comments:

Post a Comment