Thursday, February 6, 2014

H συζήτηση στην Ευρωβουλή για το κρατικό έγκλημα στο Φαρμακονήσι

O ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε να συγκαλύψει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της ευρωβουλής για το θέμα. Ο Βενιζέλος προσπάθησε να παρουσιάσει το γεγονός ως «επιχείρηση διάσωσης» που λόγω των καιρικών συνθηκών κατέληξε σε δράμα και κρύφθηκε πίσω από μια «ανεξάρτητη δικαστική έρευνα» που διενεργείται.  Δε διευκρίνισε  βέβαια αν τα θύματα που έχασαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους θα έχουν απελαθεί μέχρι να λήξει η έρευνα.

Η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Μάλμστρομ έκανε διακριτική κριτική στο Βενιζέλο λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν τηρεί ακόμα πλήρως τις διεθνείς κι ευρωπαϊκές προδιαγραφές στη διαχείριση της μετανάστευσης». Θύμισε επίσης ότι οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες. Απέφυγε βέβαια να πει ότι όταν παρόμοιες ενέργειες γίνονται από τη Frontex βρισκόμαστε σε ένα απόλυτο κενό δικαίου.

Ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης (πρώην ΠΑΣΟΚ) διάβασε τη μαρτυρία των επιζώντων που λέει ότι οι λιμενικοί ήθελαν να τους πνίξουν και μόνο λόγω βλάβης του σκάφους δεν τους άφησαν τελικά όλους να πνιγούν. Λέει επίσης για τον λιμενικό που κλώτσησε μακριά το ξύλο που έριξε ένα Σύριος για να πιαστεί ένα παιδί. Ο Κ. Αρσένης ολοκλήρωσε καταγγέλλοντας τη συνυπευθυνότητα όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και την πολιτική ευθύνη του Βενιζέλου που με τις εντολές του για άτυπες επαναπροωθήσεις μετατρέπει τους λιμενικούς σε δήμιους.

Ο Ιρλανδός Paul Murphy (Ενωμένη Αριστερά - GUE) κατηγόρησε τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και την ΕΕ ότι έχουν «αίμα στα χέρια τους». Είπε ότι οι νέοι αυτοί νεκροί προστίθενται στους 20 χιλιάδες που έχουν πεθάνει τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθώντας να φτάσουν στην ΕΕ. Είπε επίσης ότι η βάρβαρη μεταναστευτική πολιτική είναι προϊόν ενός βάρβαρου συστήματος που πρέπει να ανατραπεί.

Η γαλλίδα Marie-Christine Vergiat  είπε ότι η Ενωμένη Αριστερά (GUE) ζήτησε να γίνει αυτή η συζήτηση γιατί πολλά στοιχεία που συνελέγησαν επί τόπου από πολλούς φορείς δείχνουν ότι πρόκειται για μια παράνομη επιχείρηση μαζικής επαναπροώθησης κι όχι για μια επιχείρηση διάσωσης όπως διατείνονται οι ελληνικές αρχές.

Τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ υπογράμμισαν επίσης στις  τοποθετήσεις τους οι Ν. Χρυσόγελος (Πράσινοι), Ν. Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ) και Μπ. Αγγουράκης (ΚΚΕ). Η Μ. Κοππά (ΠΑΣΟΚ) κριτίκαρε τις ρατσιστικές δηλώσεις Δένδια περί πολιτών δεύτερης κατηγορίας, ενώ πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου. Την κυβέρνηση υπερασπίστηκαν η Μ. Γιαννάκου και ο Γ. Κουμουτσάκος της Νέας Δημοκρατίας. 

Στο κλείσιμο του, ο Βενιζέλος είπε ότι οι δικές του δηλώσεις επικαλύπτουν τις δηλώσεις όλων των άλλων υπουργών της κυβέρνησης και δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και για τις λάθος επιλογές του που έφεραν στην Ευρωβουλή φωνές σαν κι αυτές που τον κριτίκαραν, φωτογραφίζοντας προφανώς τους Κοππά και Αρσένη.

Όλη η συζήτηση εδώ:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getVod.do?mode=unit&language=EN&vodId=1391631333922


No comments:

Post a Comment